Een SRV-record (Service-record) wordt gebruikt om via DNS een domein te koppelen aan een bepaalde service. Het programma Microsoft Teams maakt bijvoorbeeld gebruikt van een SRV record. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Inhoudsopgave

Inleiding

Een SRV record bestaat uit de volgende onderdelen:

• Service: De naam van de service
  • Protocol: Het protocol van de service (dit is vrijwel altijd TCP of UDP)
  • Name: De domeinnaam waarop het record ingesteld wordt
  • TTL: De Time To Live, een standaard DNS instelling, uitgedrukt in seconden
  • Class: Een standaard DNS instelling, deze staat altijd op IN
  • SRV: Het record type, in dit geval SRV
  • Priority: De Prioriteit van het record (hoe lager dit nummer hoe eerder dit record wordt aangesproken, van 0 tot 65535)
  • Weight: Het gewicht van het record, wanneer er meerdere records met dezelfde prioriteit zijn (hoe lager dit nummer hoe eerder dit record wordt aangesproken, van 0 tot 65535)
  • Port: Het (TCP of UDP) poortnummer, waarop de service reageert of luistert
  • Target: De hostnaam van de server, welke de service zou moeten bieden

Een voorbeeld van een SRV-record ziet er zo uit: _sip._tcp.uwdomein.nl 86400 IN SRV 10 5 5060 sipserver.voorbeeld.com.

Een SRV record aanmaken

1. Login op DNS Admin;
  2. Klik op Record toevoegen;
  3. Selecteer het record type SRV.
  • Record: Hier komt de naam van de service en de naam van het protocol, inclusief (over het algemeen) underscores. Uit het voorbeeld: _sip._tcp
  • Type: Dit dient SRV te zijn
  • Content: Hier worden achtereenvolgens de Weight, de Port en de Target ingevuld, gescheiden door een spatie. De punt (.) achter de target is in DNSadmin niet toegestaan, deze wordt door DNSadmin zelf onder water toegevoegd. Uit het voorbeeld: 5 5060 sipserver.voorbeeld.com
  • Priority: Hier wordt de prioriteit ingevuld; in het voorbeeld is dat 10
  • TimeToLive: De Time To Live; in het voorbeeld is dat 86400

Sla het record op met Record toevoegen en het SRV-record wordt ingesteld.